Ήξερες ότι..
αν είχε προκληθεί κάποια βλάβη στο χωροχρονικό συνεχές, όσοι ζούμε στην Ηλιούπολη θα παρακολουθούσαμε από τα μπαλκόνια και τα παράθυρά μας μια στρατιωτική υπερδύναμη να περνάει και να στρατοπεδεύει στις γειτονιές μας; Όχι, δεν τρελαθήκαμε. Προφανώς και είναι λίγο απίθανο να συμβεί αυτή η βλάβη, αλλά αν η πόλη μας υπήρχε κατά τη διάρκεια του «Χρεμωνιδίου Πολέμου» (266-263 π.Χ.), θα αντικρίζαμε το στρατό του Πτολεμαίου Β΄ της Αιγύπτου να εισβάλλει στην Ηλιούπολη και να εγκαθίσταται δίπλα στα σπίτια μας (σαν τις 25 διμοιρίες των ΜΑΤ που εισέβαλλαν το 2003 για την διάλυση της κατάληψης των κατοίκων μπροστά στο εργοτάξιο της ΔΕΗ στον Υμηττό). Βέβαια, επειδή δε θέλουμε με αυτόν τον παραλληλισμό να θίξουμε το ήθος του στρατεύματος του Πτολεμαίου, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το αν οι Αιγύπτιοι θα προέβαιναν σε ξυλοδαρμό των κατοίκων όπως οι δυνάμεις των ΜΑΤ το 2003. Άλλωστε, ο στρατός του Πτολεμαίου ήρθε στην περιοχή ως σύμμαχος και όχι ως κατακτητής. Τέλος πάντων… επί του θέματος:
Ο Χρεμωνίδης, Αθηναίος πολιτικός και στρατιωτικός, ήταν ο εισηγητής της σύναψης συμμαχίας Αθήνας- Σπάρτης ενάντια στον Μακεδόνα βασιλέα Αντίγονο Γονατά, ο οποίος συγκρούστηκε και με τον Πτολεμαίο Β΄ για τον έλεγχο του Αιγαίου. Μετά το Χρεμωνίδιο Πόλεμο η Αθήνα έχασε την αυτονομία της και οι Μακεδόνες επέβαλαν την κυριαρχία τους στο κεντρικό Αιγαίο.
Τί σχέση έχει όμως η τοποθεσία που σήμερα βρίσκεται η Ηλιούπολη; τα γεγονότα έχουν ως εξής:
Ο στρατός των Μακεδόνων πολιορκεί την Αθήνα.
Ο στόλος των Πτολεμαίων αποβιβάζεται κοντά στο Σούνιο, υπό το ναύαρχο Πάτροκλο και οχυρώνεται στο «νησί του Πατρόκλου» (Γαϊδουρονήσι).
Αιγύπτιοι στρατιώτες του Πτολεμαίου Β΄ καταλαμβάνουν θέσεις μάχης σε διάφορα σημεία της Αττικής: στον Ραμνούντα, στη χερσόνησο της Κορώνειας (Πόρτο Ράφτη), στο Μικρό Καβούρι και κυρίως, σε περιοχή που σήμερα ανήκει στο Δήμο Ηλιούπολης και στον Υμηττό.
Πώς έφτασαν όμως μέχρι εδώ τα στρατεύματα; Αν αυτά τα γεγονότα λάμβαναν χώρα στην εποχή μας, θα έπαιρναν τη Λ. Ποσειδώνος προς Αθήνα, μετά το Καβούρι αριστερά στη Λ. Βουλιαγμένης και αν δεν ήταν μια καλοκαιριάτικη Κυριακή απόγευμα για να κολλήσουν στο μποντιλιάρισμα απελπισμένων Αθηναίων που γύρευαν μία ανάσα δροσιάς, εντός λίγων λεπτών θα βρίσκονταν στην Ηλιούπολη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έφτασαν εκεί βαδίζοντας στο αρχαίο μονοπάτι που ξεκινούσε από την πόλη της Αθήνας και δια μέσω του Υμηττού κατέληγε στα «κλασικά χρόνια» στο Σούνιο.

Πηγή: «Εδώ, κάποτε… Συμβολή στην Ιστορία της Ηλιούπολης» του Πάνου Τότσικα.