ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Συνέλευσης «Ανοιχτό Κύκλωμα Ηλιούπολης»

Ο Ασκός του Αιόλου

Το ντοκιμαντέρ, που είναι το αποτέλεσμα 2 χρόνων γυρισμάτων σε 16 περιοχές της Ελλάδας και άλλων δύο χρόνων επισταμένης δημοσιογραφικής έρευνας, αποκαλύπτει μια πραγματικότητα που παρέμενε επιμελέστατα κρυμμένη κάτω από τη σκόνη της αδιαφάνειας και της προπαγάνδας της πράσινης ανάπτυξης. Με αφορμή την αλόγιστη διασπορά ανεμογεννητριών σε όλη τη χώρα και την ασύστολη χορήγηση αδειών σε πολυάριθμες εταιρείες εγκατάστασης αιολικών, η ομάδα παραγωγής επιδίωξε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι αλλά και να καταγράψει την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος στις περιοχές αυτές, καθώς και να μεταφέρει στο κοινό με κάθε λεπτομέρεια τις ευρύτερες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των λεγόμενων επενδύσεων «πρώτης προτεραιότητας».

Ο Ασκός του Αιόλου ευελπιστεί να αποτελέσει ένα εργαλείο στα χέρια των κατοίκων όλων των περιοχών, που εδώ και δεκαετίες αγωνίζονται με πείσμα ενάντια στην υφαρπαγή και την ιδιοποίηση γης και φυσικών πόρων, για να εκφράσουν ευρύτερα την αντίθεσή τους στην καταστροφή των βουνών τους και για να φέρουν στο φως τα πραγματικά κίνητρα που τους κάνουν να εναντιώνονται στα μεγαθήρια και τις πολυεθνικές της «πράσινης τεχνολογίας» των ανεμογεννητριών.

Η ομάδα παραγωγής έκανε προτεραιότητά της να αποδείξει την αλήθεια των φωνών αυτών μέσα από τα στοιχεία που προέκυψαν από τη δημοσιογραφική έρευνα και να σπάσει τη σιωπή που είχε επιβληθεί από τα ΜΜΕ, να βοηθήσει το κοινό να πληροφορηθεί και να συζητά σε βάθος το τι ακριβώς συμβαίνει με τον ενεργειακό σχεδιασμό της πράσινης ανάπτυξης, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα. Σχεδιασμό που όπως φάνηκε δεν είχε στόχο, την παραγωγή καθαρής ενέργειας, την μείωση των ρύπων, την ελάττωση της χρήσης του λιγνίτη. Η πράσινη ανάπτυξη και ο τρόπος που εφαρμόστηκε μέχρι τώρα σε τούτο τον τόπο, δεν συνιστά τίποτε άλλο από ένα απέραντο τραπέζι, στρωμένο με λουκούλλεια γεύματα για μεγαλοεργολάβους και επιχειρηματίες-μεγαθήρια. Οι μόνοι αρωγοί στην προσπάθεια αυτή, που ολοκληρώθηκε χάρη στην εθελοντική δουλειά όλων των μελών της ομάδας παραγωγής, ήταν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, καθώς και φορείς και σύλλογοι.

Οι Κοπρίτες (των Σταγιατών) / Ελεύθεροι Άνθρωποι – Ελεύθερα νερά

Τι μπορεί να κάνει σε ένα μικρό χωριό του Πηλίου ένα τσούρμο «κοπριτών» και «μπαχαλάκιδων»; Η μάχη που δίνουν οι κάτοικοι των Σταγιατών για το νερό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω, ενώ η παρουσία του δημάρχου Βόλου στο χωρίο για «επιθεώρηση» είναι μόνο η άκρη του νήματος της ιστορίας. Οι δημόσιοι χώροι, η λαϊκή συνέλευση του χωριού, οι σχέσεις αλληλεγγύης και αυτοδιαχείρισης που έχουν αναπτύξει οι κάτοικοι, και η «εμφιαλωμένη» αγορά του Βόλου που ανθεί, συμπληρώνουν περιγραφικά το παζλ για το τι Ντοκιμαντέρσυμβαίνει στις Σταγιάτες.

Παραγωγή: Βασίλης Βήττας, Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Βήττας
Κάμερα: Αδριανός Σερβετάς, Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος
Μοντάζ: Βασίλης Βήττας, Σίμος Πλουμπίδης
Σκηνοθεσία: Βασίλης Βήττας
Κάμερα: Αδριανός Σερβετάς, Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος
Μοντάζ: Βασίλης Βήττας, Σίμος Πλουμπίδης
Συμμετέχοντες: Βαγγέλης Γαλανόπουλος, Μαρία Τεχνοπούλου, Νίκος Κερασιώτης
Μουσική: Santa Bella – Σαν ταμπέλα: (Διασκευή) – Ανάθεμα τον αίτιο | Λέσβος Αλκίνοος Ιωαννίδης – Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου – Το νερό των Σταγιατών
Διανομή/Επικοινωνία: ThePressProject Σταγιάτες Πηλίου, Ιούνιος, 2020 ©
-Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος-

Οι δρόμοι των κοπαδιών/The Routes of the Flocks

Στις παρυφές των βουνών Όρλιακα και Σμόλικα αιώνες τώρα ξαποσταίνουν αθέατες από τα μάτια των ανθρώπων οι μικρές κοινωνίες των κοπατσαραίων. Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους ανθρώπους του βουνού που συνεχίζουν να μοιράζουν τη ζωή τους ανάμεσα σε δύο πατρίδες. Οι μεταναστεύσεις των κοπαδιών αποτελούν πλέον σπάνιο φαινόμενο στην Ευρώπη και σαν τέτοιο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιστήμη, τον λαϊκό πολιτισμό και την ιστορία. Εξαίρετες και εντυπωσιακές εικόνες μοναδικής ομορφιάς μας αποκαλύπτουν έναν κόσμο αληθινό και βαθιά ανθρώπινο.

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Ηλίας Ιωσηφίδης
Αφήγηση: Λευτέρης Ελευθεριάδης
Φωτογραφία: Ανδρέας Ζαχαράτος
Μοντάζ: Μαρία Κουνδουράκη
Ήχος: Σωκράτης Τζοβάνης
Μουσική: Στρατής Σοφιανός
Παραγωγή: Ζώπυρος
Διάρκεια: 61΄ Έγχρωμο
Έτος Παραγωγής: 2006
Χορηγός: MAGfilms
Με την ενίσχυση του ΕΚΚ

ELDORADO – The Struggle for Skouries Documentary (2019)

Το «ELDORADO – ο αγώνας για τις Σκουριές», των Leopold Helbich και Wasil Schauseil, είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον αγώνα των πολιτών ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή στο μεγαλύτερο εξορυκτικό έργο στην Ευρώπη. Η παραγωγή χρηματοδοτήθηκε από τους ίδιους τους θεατές, μέσω καμπάνιας στην ιστοσελίδα indiegogo. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει με τον πληρέστερο ίσως μέχρι στιγμής τρόπο την καταστολή και ποινικοποίηση του κινήματος από το κράτος, ενώ επιρρίπτει ευθύνες όχι μόνο στις κυβερνήσεις που συνετέλεσαν σ’ αυτήν την καταστροφή αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

128 Ημέρες στα Μπλόκα

Το ντοκιμαντέρ “128 Ημέρες Στα Μπλόκα” ξεκίνησε να γυρίζεται λίγες εβδομάδες μετά την εισβολή των ΜΑΤ στον λόφο του Οβριοκάστρου και στην ευρύτερη περιοχή γύρω απ’ την πόλη της Κερατέας, ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου του 2013 και σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει την πορεία του σε Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και σε όσες αίθουσες, στέκια και πολιτιστικά ή κοινωνικά κέντρα θελήσουν να το προβάλλουν.

Αποτελεί μια ανεξάρτητη παραγωγή η οποία ολοκληρώθηκε χάρη στην ομαδική δουλειά του Κωνσταντίνου Κατριού, της Αφροδίτης Μπαμπάση και του Νώντα Σκαρπέλη, οι οποίοι ανέλαβαν και τον κύριο όγκο της παραγωγής, της έρευνας, της εικονοληψίας και της σκηνοθεσίας. Η Μαρίνα Μελά και η Νάντια Βασιλειάδου βοήθησαν στη δημοσιογραφική και επιτόπια έρευνα, ενώ οι Ηλίας Στάθης, Δημήτρης Παπαροϊδάμης, Αναστασία Καφετζή και Γιάννης Βογιατζής συνεισέφεραν ως εικονολήπτες και βοηθοί παραγωγής. Τα γραφικά πραγματοποιήθηκαν απ’ τον Γιώργο Κυριακόπουλο και η σχεδίαση της αφίσας απ’ τον Πέτρο Μπουλούμπαση.

Όσον αφορά τη θεματολογία του, το ντοκιμαντέρ δεν αποσκοπεί σε μια “αντικειμενική” παρουσίαση των γεγονότων που εξελίχθηκαν τις 128 ημέρες που κράτησε η κατοχή της περιοχής απ’ τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ούτε όμως και σε μια γραμμική αναπαράστασή τους. Αν’ αυτού, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τις εξελίξεις μέσα απ’ τα μάτια των αγωνιζόμενων κατοίκων και να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε το βίωμά τους, χωρίς ωστόσο να ξεχνάμε τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες μέσα στις οποίες εξελίχθηκε ο αγώνας τους.

Το αίμα των Κουαν Κουαν

Εξάντας

Στα παρθένα τροπικά δάση του Αμαζονίου, της περιοχής με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη, συντελείται ένα ανείπωτο έγκλημα διαρκείας κατά της ανθρωπότητας.

Η Texaco κατηγορείται ότι πέταξε στην Αμαζονία του Εκουαδόρ, 18 ½ δισεκατομμύρια γαλόνια τοξικών πετρελαϊκών αποβλήτων. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, η Petroecuador, κατηγορείται για εκατοντάδες διαρροές τόνων αργού πετρελαίου, μέσα στη ζούγκλα.

Αρχαίοι λαοί ιθαγενών θεωρήθηκαν αόρατοι και αναλώσιμοι, θύματα του εύκολου πλουτισμού των πετρελαϊκών εταιρειών. Εξαφανίζονται μαζικά εξαιτίας της μόλυνσης που σκοτώνει τα θηράματά τους και εξαιτίας άγνωστων μέχρι πρότινος ασθενειών, όπως ο καρκίνος που σκοτώνει τους ίδιους.

Αυτό το ντοκιμαντέρ – το δεύτερο του Γιώργου Αυγερόπουλου με την ίδια θεματική μετά το βραβευμένο «Δέλτα, Οι βρώμικες δουλειές του Πετρελαίου» – είναι αφιερωμένο στις φυλές Tetetes και Sansahuaris. Οι φωνές τους σίγησαν για πάντα στην αυγή του 21ου αιώνα εξαιτίας της… «ανάπτυξης» στην περιοχή.

Έρευνα, Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος/ Οργάνωση & Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή/ Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέξης Μπαρζός/ Επιμέλεια & Συντονισμός Έρευνας: Άγγελος Αθανασόπουλος/ Έρευνα & οργάνωση θέματος: Μανώλης Φυλακτίδης/ Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης/ Μοντάζ: Γιάννης Μπιλήρης, Άννα Πρόκου/ Δημοσιογραφική επιμέλεια ιστοσελίδας: Αποστόλης Καπαρουδάκης/ Γραφικά: Σάκης Παλπανάς/ Μία παραγωγή της Small Planet για την © ΕΡΤ 2008 – 2009