ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Συνέλευσης «Ανοιχτό Κύκλωμα Ηλιούπολης»

Οι απαντήσεις της «Ηλιούπολης, Φωτεινής Πόλης» στο προεκλογικό ερωτηματολόγιο της «Υψηλής Τάσης».

Σημείωση: Οι απαντήσεις για τα ερωτήματα 4 και 5 αναπτύσσονται στο ίδιο κείμενο.

1. Το σχέδιο Προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού επιτρέπει βλαπτικές παρεμβάσεις στο οικοσύστημα. Δυνατότητα μείωσης του δασικού χώρου για «κοινωφελείς» εγκαταστάσεις, μέχρι και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και αγροτική εκμετάλλευση τη στιγμή που εν όψει και των καταστροφικών πυρκαγιών αυτό που χρειαζόμαστε είναι μηδενική πλέον επέκταση της πόλης. Πώς σκοπεύετε, έγκαιρα, να αντιδράσετε;

Kαταρχάς, πρέπει να πούμε πως οι βασικές ρυθμίσεις της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε κατατεθεί προς διαβούλευση, μας βρίσκουν αντίθετους και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, η παράταξή μας διαφωνεί πλήρως τόσο με την πρόβλεψη χωροθέτησης κοιμητηρίου στην περιοχή του ΚΥΤ όσο και με την προσπάθεια νομιμοποίησής και αναβάθμισης του ΚΥΤ στη σημερινή του μορφή. Ας μην εθελοτυφλούμε: Κατά πάσα πιθανότητα το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα δεν θα εκδοθεί ποτέ, καθώς οι ενστάσεις των Δήμων είναι πολλές και ισχυρές. Εμείς πιστεύουμε στην ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου, θεσμικού πλαισίου προστασίας του Υμηττού που να κινείται σε δύο άξονες: Πρώτον, στην απαρέγκλιτη προστασία του δασικού χαρακτήρα του βουνού και δεύτερον στην προσβασιμότητα του στους πολίτες, με οποιοδήποτε μέσο, που σέβεται όμως το ίδιο το βουνό και το δάσος.

2. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου εισηγήθηκε (ευτυχώς χωρίς ανταπόκριση προς το παρόν) την ένταξη στο σχέδιο πόλης πολλών οικοδομικών τετραγώνων με αυθαίρετα στα όρια με τον Υμηττό, προτείνοντας ουσιαστικά να κρυφτεί το βουνό πίσω από ένα τείχος πολυκατοικιών. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το θέμα στο μέλλον;

Είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα σε πολεοδομικό και τεχνικό επίπεδο. Παρά το γεγονός πως το ζήτημα ανέκυψε πολύ πριν τη δημιουργία της παράταξής μας, η αρμόδια ομάδα εργασίας που ασχολείται με τα τεχνικά θέματα, ακόμα εξετάζει τα στοιχεία. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μας να εκφέρουμε μια άποψη που χρειάζεται βαθιά γνώση και τεχνική κατάρτιση επάνω σε πολεοδομικά ζητήματα επί ενός πολύπλοκου ζητήματος. Ωστόσο, χάρην της συζήτησης θέτουμε μια ρότα επάνω στην οποία κινείται η πολιτική μας τοποθέτηση: Δεν μπορούμε ούτε να ξεσπιτώσουμε ανθρώπους από την πρώτη κατοικία τους, αλλά ούτε να κάνουμε άλλη μια υποχώρηση σε βάρος του βουνού. Είμαστε βέβαιοι πως η τεχνική υπηρεσία του Δήμου θα βρει τη χρυσή τομή. Ξέρετε, πολλά ζητήματα στην πολιτική, πλέον, άπτονται επιστημονικών θεμάτων και δεν θα θέλαμε να παραπλανήσουμε τους πολίτες με ένα πολιτικό τσιτάτο προς εντυπωσιασμό. Θα εξετάσουμε από την αρχή προσεκτικά το ζήτημα, προσπαθώντας να βρούμε τη σωστή ισορροπία.

3. Εδώ και τέσσερα χρόνια ο Προφήτης Ηλίας έχει αιχμαλωτιστεί μέσα σε μια αυθαίρετη υπερκατασκευή με σκοπό την κατεδάφισή του. Η δικαστική διαδικασία τελείωσε, η υπερκατασκευή είναι κατεδαφιστέα, ωστόσο το «μπαλάκι» της κατεδάφισης καλά κρατεί. Τί πρέπει να κάνει ο Δήμος, όπως έχουν κάνει άλλοι Δήμοι αντίστοιχα, ώστε να ανακτήσουμε το παραδοσιακό μας ξωκλήσι;

Η απάντηση είναι απλή: Ο νόμος πρέπει να τηρηθεί.- Η πολεοδομία έχει κηρύξει παράνομο και κατεφαφιστέο το συγκεκριμένο κτίσμα, το οποίο δεν αποτελεί εκκλησία. Εκκλησία είναι αποκλειστικά ο ιστορικός ναΐσκος. Εμείς, λοιπόν, λέμε ό,τι λέει η πολιτεία: Αποκατάσταση του ιστορικού ναού με κάθε μέσο και τήρηση του νόμου. Κανείς δεν μπορεί να δρα πάνω από τον νόμο και αυτό είναι μια αρχή που θα διέπει όλη μας την δράση ως επόμενη δημοτική αρχής της πόλης.

4. Παρά την απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας για απομάκρυνσή του, το παράνομο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης συνεχίζει να λειτουργεί στον δασικό χώρο μας χώρο, απειλείται μάλιστα και η επέκτασή του. Τί σκοπεύετε να κάνετε για την απομάκρυνσή του;

5. Στην ίδια περιοχή (δασική και αναδασωτέα) συνεχίζει να λειτουργεί «προσωρινά» γκαράζ και Σταθμός Μεταφόρτωσης Σκουπιδιών του Δήμου. Ποια είναι η πρότασή σας για εγκατάστασή τους σε άλλους χώρους, όπως έχουν κάνει άλλοι Δήμοι που δεν έχουν την ευλογία της γειτνίασης με το βουνό;

Τα πράγματα είναι ακριβώς στη βάση που τα θέτετε, και χρησιμοποιείτε τις σωστές λέξεις. Το ΚΥΤ υπό τη σημερινή του μορφή είναι παράνομο, σύμφωνα με τις αποφάσεις 1672/2005, 1676/2005 και 1678/2005 του ΣτΕ. Παρά ταύτα, όπως σε πολλά άλλα ζητήματα σε αυτή τη χώρα, ισχύει -δυστυχώς- η φράση «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».

Συντασσόμαστε με την άποψη πως το ΚΥΤ πρέπει να απομακρυνθεί και ο χώρος να αναδασωθεί και να αποδοθεί στους πολίτες. Ωστόσο, υπάρχουν και τα πραγματικά δεδομένα. Το ΚΥΤ είναι μια υποδομή που ηλεκτροδοτεί μεγάλο μέρος του ευρύτερου κεντρικού και νότιου τομέα. Η λύση που προτείνουμε ως «χρυσή τομή» είναι η υπογειοποίηση της υποδομής και η απόδοση όλης της έκτασης στον Δήμο και στους πολίτες για αναδάσωση.

Θα θέλαμε να εντάξουμε εδώ και την απάντηση μας στο 5ο σας ερώτημα, σχετικά με το ΣΜΑ. Όπως προαναφέραμε, θέληση μας -και πιστεύουμε όλων των παρατάξεων της πόλης- ειναι η συγκεκριμένη περιοχή να γίνει ξανά δάσος. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη τοποθεσία εντός του αστικού ιστού που να μπορεί να υποδεχτεί το δημοτικό αμαξοστάσιο χωρίς να επιβαρύνει την ευρύτερη περιοχή. Εμείς είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο για την εύρεση του, με όρους βιωσιμότητας. Εάν βρεθεί λύση, τότε θα απομακρύνουμε τον ΣΜΑ από την περιοχή που βρίσκεται σήμερα.

6. Για την περιφερειακή Κατεχάκη-Αλίμου φαίνεται να προκρίνεται η λύση (που εδώ και πολλά χρόνια πρότειναν τα τοπικά κινήματα) της σήραγγας Καρέα-Βουλιαγμένης. Βέβαια η σκοπιμότητα σήμερα των αρμοδίων είναι σαφής. Πρόκειται για την εξυπηρέτηση της νέας πόλης στο Ελληνικό. Η διώροφη κατασκευή, χωρίς δυνατότητα διέλευσης φορτηγών, και με διόδια, κινδυνεύει να κλείσει το θέμα αρνητικά και οριστικά. Ποια πρέπει να είναι η έγκαιρη αντίδραση του Δήμου;

Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει κανένα απολύτως χειροπιαστό δεδομένο για την κατασκευή διώροφης αστικής σήραγγας, παρά μόνο εικασίες και δημοσιεύματα. Γνωρίζουμε πως η μελέτη βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης και έχει χρηματοδοτηθεί από τη Lamda Development. Δεν μπορούμε να μιλάμε επί εικασιών και υποθέσεων. Η πολιτική μας άποψη είναι πως η αστική σήραγγα πρέπει να αποτελέσει έργο πνοής για την πόλη και όχι να την επιβαρύνει περαιτέρω. Θα μπουν κόκκινες γραμμές από εμάς, ως επόμενη δημοτική αρχή.

Πρέπει να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της κίνησης στην πόλη και η ασφάλεια των πολιτών και όχι απλά η μεταφορά οχημάτων προς την επένδυση. Θα πρέπει με οργανωμένο σχέδιο να εξετάσουμε προσεκτικά πως θα αξιοποιηθεί κερδισμένος χώρος που θα προκύψει από την υπογειοποίηση, καθώς η διεθνής πρακτική θέλει τους νέους ελεύθερους χώρους που προκύπτουν εντός αστικών ιστών να καλύπτονται άναρχα εντός 2 ετών εάν δεν υπάρχει οργανωμένη στρατηγική για την αξιοποίησή τους.

Εμείς λοιπόν λέμε τα εξής, συνοπτικά: Νέα κυκλοφοριακή μελέτη για όλη την πόλη, εξασφάλιση της βιωσιμότητας του έργου προς όφελος των κατοίκων και της πόλης και οργανωμένη στρατηγική αξιοποίησης των νέων χώρων προς όφελος των πολιτών.

7. Το μεγαλύτερο τμήμα του ρέματος της Πικροδάφνης, στο ανοικτό τμήμα του, με ατυχή πρωτοβουλία του Δήμου στο παρελθόν, παραμένει ένας εγκιβωτισμένος οχετός, κόντρα στις σύγχρονες αντιλήψεις για ανάδειξη των αστικών ρεμάτων. Τί σκοπεύετε να κάνετε για την αποκατάστασή του;

Η φυσική μηχανική έχει κάνει άλματα προόδου και πιστεύουμε σε αυτή. Πρέπει το ρέμα να είναι το καμάρι της πόλης και ένας πόλος αναψυχής για όλους τους κατοίκους της. Στόχος μας είναι να το καθαρίσουμε, να το νοικοκυρέψουμε χωρίς όμως να προβούμε σε τσιμεντοποίηση- και να το παραδώσουμε στους κατοίκους όμορφο και περιποιημένο.

Εμείς θέλουμε ένα ρέμα επισκέψιμο και προσβάσιμο, για να μπορούμε να πάμε με τα παιδιά μας και να τους δείξουμε την ομορφιά αλλά και την ιστορία του ρέματος, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πορεία της πόλης ανά τις δεκαετίες. Φανταζόμαστε ένα φυσικό μουσείο, ανοικτό και προσβάσιμο σε όλους, που παράλληλα θα είναι πόλος έλξης για τους Ηλιουπολίτες και όχι μόνο.

8. Τελευταίο αλλά ίσως με τη μεγαλύτερη σημασία: Η συμμετοχή των πολιτών περιορίζεται βασικά στην ψήφο στις δημοτικές εκλογές. Σκοπεύετε να εισάγετε διαδικασίες και θεσμούς συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στις αποφάσεις που αφορούν την πόλη και τη ζωή μας;

Μπορεί το σύστημα λήψης αποφάσεων να είναι αντιπροσωπευτικό, ωστόσο στην παράταξή μας πιστεύουμε στην πραγματική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά της πόλης. Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία της αυτοδιοίκησης.

Εμείς λοιπόν, λέμε το εξής:

1. Πρέπει να ζωντανέψουν ξανά τα τοπικά συμβούλια ανά γειτονιά, προκειμένου να ξέρουμε και εμείς πτυχές και προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να μας διαφεύγουν. Κανείς δεν γνωρίζει τα προβλήματα της γειτονιάς από τους κατοίκους της. Θέλουμε να έχουμε «ανοικτές κεραίες» σε κάθε γειτονιά. Το μοντέλο λειτουργίας των συνελεύσεων αυτό, θα το βρούμε. Η ουσία είναι πως θέλουμε τους πολίτες συμμέτοχους στα ζητήματα που τους αφορούν.

2. Πρέπει να βάλουμε ξανά στο «παιχνίδι» τους νέους, αλλά χωρίς να φανούμε boomers. Ξέρετε, οι νέοι απεχθάνονται τους «θείους που κάθονται με τη νεολαία» και δε σκοπεύομε να γίνουμε τέτοιοι. Θα επαναλειτουργήσουμε τον θεσμό του δημοτικού συμβουλίου νέων, οι αποφάσεις του οποίου θα συζητούνται υποχρεωτικά σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μια φορά το εξάμηνο. Θα αφήσουμε τους νέους να μπουν στο παιχνίδι της πολιτικής, ακηδεμόνευτα. Μόνο έτσι θα τους πείσουμε. Δε χρειάζονται καθοδηγητές οι νέοι, χρειάζονται ελευθερία έκφρασης. Εμείς θα τους την προσφέρουμε και είμαστε σίγουροι πως θα δούμε αποτέλεσμα.

Αυτές είναι μόνο δύο από τις ιδέες μας και τις προτάσεις μας.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τα ερωτήματα που θέσατε καθώς μας δώσατε την ευκαιρία να απευθυνθούμε στους συμπολίτες μας για μια σειρά πολύ σημαντικών τοπικών ζητημάτων και να τους παρουσιάσουμε τις προγραμματικές μας θέσεις.

Διαδώστε: