ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Συνέλευσης «Ανοιχτό Κύκλωμα Ηλιούπολης»

Οι απαντήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ηλιούπολης» στο προεκλογικό ερωτηματολόγιο της «Υψηλής Τάσης».

*Σημείωση: Οι απαντήσεις για τα ερωτήματα 2, 4 και 5, εμπεριέχονται σε μία.

1. Το σχέδιο Προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού επιτρέπει βλαπτικές παρεμβάσεις στο οικοσύστημα. Δυνατότητα μείωσης του δασικού χώρου για «κοινωφελείς» εγκαταστάσεις, μέχρι και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και αγροτική εκμετάλλευση τη στιγμή που εν όψει και των καταστροφικών πυρκαγιών αυτό που χρειαζόμαστε είναι μηδενική πλέον επέκταση της πόλης. Πώς σκοπεύετε, έγκαιρα, να αντιδράσετε;

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντιπεριβαλλοντική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, ετοιμάζεται να ολοκληρώσει ένα νέο έγκλημα στον Υμηττό, με το πρόσχημα της δήθεν προστασίας του , τροποποιώντας προς το χειρότερο το Προεδρικό Διάταγμα του 2011. Ο αστικός σχεδιασμός συνολικά στην Αττική που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια και σε ότι αφορά το ταλαιπωρημένο από πυρκαγιές και καταπατήσεις βουνό του Υμηττού, αφορά την αλλαγή χρήσης γης και των λεγόμενων “ζωνών προστασίας” και έρχεται να «κουμπώσει» με τα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια και πρωτίστως με την «μπίζνα» του ΛΑΤΣΗ στο Ελληνικό και τα μεγαλεπήβολα «πρότζεκτ» της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» που στηρίζουν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και προσκυνούν τα στελέχη τους στην τοπική διοίκηση στην περιοχή. Ο Υμηττός και στο λεγόμενο “Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας” χαρακτηρίζεται Περιφερειακό Πάρκο «που επεκτείνεται προς νότο μέχρι τη θάλασσα και διαμορφώνεται σε ένα ενιαίο πάρκο κυρίως αναψυχής, θέας και πεζοπορίας». Τι άλλη απόδειξη ότι ο δασικός χαρακτήρας του βουνού εξαλείφεται, άρα και η προστασία του;

Ο Υμηττός είναι δασικός ορεινός όγκος ζωτικής σημασίας για το λαό της Αττικής και είναι κρίσιμο να προστατευτεί και να μη θυσιαστεί προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν είναι ούτε «Περιφερειακό Πάρκο» ούτε «αστικό πράσινο» με πολυποίκιλες χρήσεις, όπως το σχεδιάζουν τα αστικά συμφέροντα . Στην πραγματικότητα, υπό τον μανδύα της προστασίας του περιβάλλοντος και στο όνομα του «εκσυγχρονισμού» και του «εξορθολογισμού», νομιμοποιούν τελεσίδικα τις μεγάλες αλλοιώσεις που έχει υποστεί ο Υμηττός (πυρκαγιές, καταπατήσεις κ.λπ.), προχωρώντας στη μείωση της έκτασης προστασίας του και στον ορισμό νέων, δυσμενέστερων χρήσεων γης.

Για το επιχειρούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα είναι μεγάλες και διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων, όπως και τις περιφέρειας και των δημοτικών αρχών που δεν αντέδρασαν ούτε αντιδρούν σε αυτήν την πολιτική , αντίθετα την σιγοντάρουν. Όταν τέλος Γενάρη του 2020 στην πόλη μας κατέφθασε η μεγάλη κουστωδία κυβερνητικών για να εξαγγέλλει -μέσα από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και με την παρουσία του Δημάρχου της πόλης- το “σχέδιο Αναγέννησης του Υμηττού”, ως Λαϊκή Συσπείρωση προειδοποιήσαμε για τις αντιπεριβαλλοντικές Μπίζνες που ετοιμάζονται στον Υμηττό με την συνδρομή και των Δημάρχων της περιοχής.

Το ΜΑΗ του ίδιου χρόνου ήταν επίσης η Λαϊκή Συσπείρωση που αποκάλυψε και πάλι τον ξεχωριστό ρόλο του Δήμαρχου και της Δημοτικής Αρχής Ηλιούπολης στους παραπάνω σχεδιασμούς, με την γνωστή πια επιστολή του Δήμαρχου Αλίμου προς τον ΑΔΜΗΕ που σε συνεργασία με τον Κο Χατζηδάκη διαπραγματεύονταν την χωροθέτηση του διαδημοτικού Νεκροταφείου στον Υμηττό με αντάλλαγμα την ενίσχυση και μονιμοποίηση του ΚΥΤ στην περιοχή παραγνωρίζοντας την εκφρασμένη εδώ και χρονιά αγωνιστική εναντίωση του λαού της περιοχής

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ στο Δήμο και στην Περιφέρεια Αττικής έχει καταγγείλει πολύπλευρα το έγκλημα που προωθείται στον Υμηττό και ευρύτερα στο παραλιακό μέτωπο . Έχουμε εκφράσει την κατηγορηματική μας αντίθεση, τα δασικά οικοσυστήματα, να γίνονται χώροι υποδοχής κάθε ρυπογόνας χρήσης και επέκτασης των όποιων χρήσεων απαιτούν επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις που τους στηρίζουν .

Και κύρια έχουμε αναδείξει, ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός, προς όφελος του λαού απαιτεί έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης για τον τόπο μας , όπου η γη και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και στόχος η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού. Γιατί μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να εκπληρώνονται στόχοι που στον καπιταλισμό παρουσιάζονται ως «αντιφατικοί», όπως είναι πχ η προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με το λαϊκό δικαίωμα σε φθηνή και ασφαλή κατοικία, την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία που σήμερα ο σχεδιασμός τους, με οδηγό το κέρδος, θάβει στις λάσπες και κάνει σταχτή το βίος και την ζωή του λαού . Με την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στη θάλασσα και στους ορεινούς όγκους για ανάπαυση και αναψυχή. Ο οργανωμένος λαός είναι αυτός που με την πάλη του μπορεί να αποτρέψει και αυτούς τους αντιλαϊκούς και αντι περιβαλλοντικούς σχεδιασμούς και να απαιτήσει:

Να αποσυρθεί το σχέδιο ΠΔ για τον Υμηττό που δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για την πραγματική προστασία του.

Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα δασικά οικοσυστήματα. Ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Κατάργηση όλου του δασοκτόνου νομικού πλαισίου που έχει οδηγήσει σε αποχαρακτηρισμούς, καταπατήσεις, εκχερσώσεις και γενικά στην αλλαγή της χρήσης και του χαρακτήρα των δασικών οικοσυστημάτων.

Κατάργηση του αντιλαϊκού πλαισίου χρήσεων γης, που την παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση όλων των αντιπεριβαλλοντικών νόμων.

Ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία και διαχείριση των λεκανών απορροής με άμεση και ορθολογική οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων με κριτήριο τη συνδυασμένη κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, είτε από θέση δημοτικής αρχής είτε από την θέση της αντιπολίτευσης, θα συνεχίσουμε να προβάλουμε αγωνιστικά μαζί με το λαό της πόλης μας, αυτό το ριζοσπαστικό διεκδικητικό πλαίσιο, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο: Τα μονοπώλια, το καπιταλιστικό κέρδος και την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική.

2. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου εισηγήθηκε (ευτυχώς χωρίς ανταπόκριση προς το παρόν) την ένταξη στο σχέδιο πόλης πολλών οικοδομικών τετραγώνων με αυθαίρετα στα όρια με τον Υμηττό, προτείνοντας ουσιαστικά να κρυφτεί το βουνό πίσω από ένα τείχος πολυκατοικιών. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το θέμα στο μέλλον;

4. Παρά την απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας για απομάκρυνσή του, το παράνομο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης συνεχίζει να λειτουργεί στον δασικό χώρο μας χώρο, απειλείται μάλιστα και η επέκτασή του. Τί σκοπεύετε να κάνετε για την απομάκρυνσή του;

5. Στην ίδια περιοχή (δασική και αναδασωτέα) συνεχίζει να λειτουργεί «προσωρινά» γκαράζ και Σταθμός Μεταφόρτωσης Σκουπιδιών του Δήμου. Ποια είναι η πρότασή σας για εγκατάστασή τους σε άλλους χώρους, όπως έχουν κάνει άλλοι Δήμοι που δεν έχουν την ευλογία της γειτνίασης με το βουνό;

Δεν ψηφίσαμε ως γνωστό την εισήγηση της Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου όσον αφορά την ΣΜΠΕ για το ΠΔ στον Υμηττό .

Οφείλουμε όμως να πούμε ότι η εκάστοτε Δημοτική Αρχή οδηγεί και δίνει το πολιτικό στίγμα και την κατεύθυνση του Δήμου και όχι οι υπηρεσίες του. Είναι ακόμη αλήθεια ότι η απόρριψη της ΣΜΠΕ από τις πολιτικές δυνάμεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ηλιούπολης δεν έχει την ίδια αφετηρία , ούτε ταυτίζονται στα κρίσιμα ζητήματα της ουσιαστικής προστασίας του δασικού χαρακτήρα του Υμηττού.

Αυτό που κυριάρχησε ως προς τον χαρακτήρα της ΣΜΠΕ και το επικείμενο Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό κατά την συζήτηση στην πόλη μας , είναι η παραμονή και επαύξηση της ισχύος του ΚΥΤ στην περιοχή, που καταγραφεί η ΣΜΠΕ καθώς και το ύπουλο νταραβέρι της Δημοτικής αρχής με ΑΔΜΗΕ και τον Δήμαρχο Αλίμου για την χωροθέτηση Νεκροταφείου στο χώρο του ΚΥΤ και που τελικά απορρίφτηκε από το Ε τμήμα του ΣτΕ.

Ζήτημα που κατά την γνώμη μας απαιτεί την λαϊκή επαγρύπνηση, γιατί η όποια απόφαση του ΣτΕ δεν δηλώνει, ότι δεν θα επανέρθει ως ζήτημα εν ευθέτω πιθανά χρονο . Άλλωστε όπως και εσείς αναφέρεται σε ερώτημα σας, είναι γνωστή η παλιότερη απόφαση του ΣτΕ που δεν νομιμοποιούσε το ΚΥΤ στην περιοχή μας αλλά αυτό είναι εδώ και με ενισχυμένη την ισχύ του για το επόμενο διάστημα !.

Χάθηκε από την όλη συζήτηση το κύριο, ότι με την συνδρομή κυβέρνησης και των Δημάρχων των γύρω Δήμων ο Υμηττός κατακερματίζεται σε πολλαπλές ζώνες «προστασίας» και προσαρμόζεται στα λογής επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή .

Ότι η συγκεκριμένη ΣΜΠΕ αφήνει ορθάνοιχτες τις πόρτες σε παλιές και νέες καταστροφικές επιδιώξεις ιδιωτών και λογής καταπατητών που πολιορκούν τον Υμηττό και την χαρακτήρα του διαχρονικά.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουν να μένουν ανοιχτά τα υπαρκτά ζητήματα οριοθέτησης στο τέρμα της οδού Νεύτωνος και την περιοχή της Δεξαμενής με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως ανοιχτές τρύπες πολιορκίας του στην πόλη μας. Την νομιμοποίηση στην ουσία των ΣΜΑ στον Υμηττό που έχουν σπείρει οι Δημοι και των Νεκροταφείων που επεκτείνονται.

Πλαίσιο που αξιοποίησε η νυν δημοτική αρχή ζητώντας μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας την επέκταση των οδών στην Μαραθωνομάχων , Δαμασκηνού στα Αστυνομικά κλπ πέρα από τα συρματοπλέγματα που οριοθετούν το βουνό , την νομιμοποίηση του ήδη παράνομου parking «ως απαραίτητη βοηθητική υποδομή» του Δ Αθλητικού Κέντρου , που έχει εδώ και χρόνια παραδοθεί στην επιχειρηματική δράση!. Δράση στην οποία εναντιωθήκαν δυστυχώς μόνο οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης!

Το ΠΔ για τον Υμηττό είναι έτσι και αλλιώς μπροστά μας και χρειάζεται επαγρύπνηση και οργανωμένη λαϊκή αντίδραση.

3. Εδώ και τέσσερα χρόνια ο Προφήτης Ηλίας έχει αιχμαλωτιστεί μέσα σε μια αυθαίρετη υπερκατασκευή με σκοπό την κατεδάφισή του. Η δικαστική διαδικασία τελείωσε, η υπερκατασκευή είναι κατεδαφιστέα, ωστόσο το «μπαλάκι» της κατεδάφισης καλά κρατεί. Τί πρέπει να κάνει ο Δήμος, όπως έχουν κάνει άλλοι Δήμοι αντίστοιχα, ώστε να ανακτήσουμε το παραδοσιακό μας ξωκλήσι;

Τέσσερα χρονιά συμπληρώνονται από το καλοκαίρι 2019 που έκπληκτοι οι κάτοικοι της πόλης είδαν πάνω στον Υμηττό να εξαφανίζεται το μικρό παρεκκλήσι του προφήτη Ηλία και την θέση του να παίρνει μια νέα μεγάλη οικοδομή εκκλησίας!

Μια αυθαίρετη οικοδομή “κατάπιε” το μικρό εκκλησάκι, μέσα στο κατακαλόκαιρο , με τους κάτοικους να ξεσηκώνονται, να παρεμβαίνουν δυναμικά και μαχητικά για το σταμάτημα των εργασιών, απαιτώντας να έρθει πάλι το εκκλησάκι στην πρότερη μορφή του, αποκαθιστώντας και με αυτό τον τρόπο την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης μας.

Οκτώβρη του 2019 συνεδριάζει το νέο τότε Δημοτικό Συμβούλιο και πληροφορείται ότι ο ιερέας είχε ενημερώσει την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την έναρξη εργασιών, επιθυμώντας «ο ναός» όπως ορίζει ο ίδιος το εκκλησάκι, να φιλοξενήσει περισσότερους γάμους, βαφτίσια, μυστήρια κλπ.

Σε εκείνο το Δημοτικό Συμβούλιο ο κος Αραμπατζής, επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη που θέλω» θέτει εν αμφιβόλω τον δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης που υποδέχεται το παρεκκλήσι και τα πέριξ αυτού και η Λαϊκή Συσπείρωση τον εγκαλεί, στην ίδια συνεδρίαση, ότι είτε από αγνοία είτε από άποψη ανοίγει την τοποθέτηση του αυτή «επικίνδυνους δρόμους» για το χαρακτήρα του βουνού! Στην συνέχεια μέσα από τα έγραφα και τις διοικητικές πράξεις που έχουν εγκρίνει τελεσίδικα την πράξη κατεδάφισης των αυθαιρεσιών μαθαίνουμε:

Πρώτον: Ότι ο εφημέριος ενήργησε μεν παρελκυστικά ως προς το εύρος της παρέμβασης του, με βάση την άδεια Μικρής Κλίμακας που είχε εκδώσει η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ (Υ.ΔΟΜ) της Αρχιεπισκοπής και ενέκρινε η Υ.ΔΟΜ δήμου Αθήνας (9/4/19), όμως και οι δυο, κατά τον νόμο αρμόδιες υπηρεσίες, ελέγχονται ! Αφού η μεν αυτή της Αρχιεπισκοπής δεν κατάθεσε ποτέ πιστοποιητικό από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο «περί μη διεκδίκησης του ακινήτου από το Δημόσιο ή Ο.Τ.Α.» όπως ο νόμος ορίζει και η δεύτερη δεν έλεγξε ποτέ το ζήτημα της ιδιοκτησίας ως όφειλε!

Δεύτερο : Το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ & ΑΜΦΙΣΒΙΤΗΣΕΩΝ Κεντρικού Τομέα, το αρμόδιο κρατικό όργανο δηλαδή , που εξέτασε την προκλητική προσφυγή του ιερέα , διαπιστώνει, με βάση τα στοιχεία του Φακέλου και το κτηματολόγιο, ότι ιδιοκτήτης του χώρου είναι το ελληνικό δημόσιο. Κρίνει για αυτό τον λόγο, ότι δεν έχουν εφαρμογή οι πράξεις της ναοδομίας.

Όμως το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α, αρκείται σε μια απλή «σύσταση στην Υ.ΔΟΜ της εκκλησίας της Ελλάδας για έλεγχο της ιδιοκτησίας πριν την έκδοση αντίστοιχων πράξεων» καλώντας την Αρχιεπισκοπή να « αποκαταστήσει τυχόν ιδιοκτησία της σύμφωνα με τον νόμο 590/77… και να προχωρήσει στις νόμιμες ενέργειες για την διόρθωση στο κτηματολόγιο»!!! Συμπέρασμα. Ο Υμηττός πολιορκείται συστηματικά και από την Εκκλησία.

Συχνά πυκνά στην περιοχή της Ηλιούπολης βγάζει στο προσκηνιο τις διεκδικήσεις της, με διάφορα προσχήματα και ιερείς πχ, στον Προφήτη Ηλία με τις αυθαίρετες κατασκευές και την καταστροφή που επέφερε για το εκκλησάκι, στην Κιθαιρώνος πέρσι, με την προσπάθεια του εκεί ιερέα να κλείσει με ηλεκτρονικές μπάρες, για τους κατοίκους, τον περιβάλλοντα χώρο στον Αγ. Παύλο, στην ευρύτερη περιοχή της ΔΙΑΝΑ που οι διεκδικήσεις της εκκλησίας είναι διαχρονικές και κατά καιρούς βρήκαν την στήριξη και δημοτικών αρχών της πόλης.

Και ενώ αυτές οι επιδιώξεις είναι μια ομολογουμένως μια διαχρονική πραγματικότητα στον Υμηττό, οι δημόσιες υπηρεσίες ελέγχου είτε “κλείνουν τα μάτια” είτε είναι μόνιμα σε “χειμέρια νάρκη” . Οι δε δημοτικές αρχές διαχρονικά είτε «βάζουν πλάτη» , είτε ακολουθούν πιστά το δόγμα «πίστευε και μη ερεύνα»! Η προάσπιση του Υμηττού και της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης είναι στα χέρια του λαού και της νεολαίας της πόλης μας και μόνο με τον αγώνα μας , μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι έτσι θα παραμείνουν.

6. Για την περιφερειακή Κατεχάκη-Αλίμου φαίνεται να προκρίνεται η λύση (που εδώ και πολλά χρόνια πρότειναν τα τοπικά κινήματα) της σήραγγας Καρέα-Βουλιαγμένης. Βέβαια η σκοπιμότητα σήμερα των αρμοδίων είναι σαφής. Πρόκειται για την εξυπηρέτηση της νέας πόλης στο Ελληνικό. Η διώροφη κατασκευή, χωρίς δυνατότητα διέλευσης φορτηγών, και με διόδια, κινδυνεύει να κλείσει το θέμα αρνητικά και οριστικά. Ποια πρέπει να είναι η έγκαιρη αντίδραση του Δήμου;

Το ζήτημα της κατασκευής ενός νέου αυτοκινητόδρομου στον Υμηττό, απασχολεί την τοπική κοινωνία της Ηλιούπολης και των όμορων δήμων σχεδον από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Η παράκαμψη της κεντρικής περιοχής της Αθήνας και η οδική σύνδεση των βόρειο- ανατολικών περιοχών της Αττικής με τις νότιες περιοχές που τότε υποδέχονταν το Αεροδρόμιο στο Ελληνικό , την παραλία του Σαρωνικού, μέσω της δημιουργίας μιας Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου στον Υμηττό, θεσμοθετήθηκε αρχικά στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (ΡΣΑ), το 1985, και στην συνέχεια με την τροποποίηση του ΡΣΑ, το 1990.

Η διάνοιξη στις αρχές της δεκαετίας του ’80 αρχικά της Λεωφόρου Κατεχάκη μέχρι τον οικισμό του Καρέα, και στο τέλος της δεκαετίας το πέρασμα της μέσα από την Ηλιούπολη και στην πορεία η διάνοιξη την δεκαετία του ‘90 της Αττικής Οδού, δημιούργησε νέα κυκλοφοριακά δεδομένα στην περιοχή και στην πόλη . Όταν πρώτοεισήλθε η Κατεχακη -Αλίμου στην πραγματικότητα της Ηλιούπολης ο λαος της πόλης εναντιώθηκε στον διαχωρισμό της πόλης στα δυο που επέβαλε η διέλευση της , τον πολλαπλασιασμό των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων στην ροή της. Για μια 15ετια σχεδόν το θέμα της απομάκρυνσης της βρέθηκε στο προσκήνιο μεγάλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων .

Το Αεροδρόμιο έχει φύγει χρόνια από το Ελληνικό και η έκτασή του έχει παραδοθεί στα χέρια του Λάτση . Η Αλίμου -Κατεχακη παρέμεινε και ο κυκλοφοριακός φόρτος στην πόλη όχι μόνο εντάθηκε αλλά και διαχύθηκε στις γειτονιές , με αποτέλεσμα σειρά από κομβικά σημεία της πολης να έχουν γίνει σήμερα αδιάβατες περιοχές για πεζούς και οχήματα και χωρίς καμία από τις δημοτικές αρχές που έχουν περάσει, να πάρει κάποια πρωτοβουλία, για την δεινή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί .

Την δεκαετία του 90 στο προσκήνιο βρέθηκε η συνέχεια της Περιφερειακής Υμηττού με την κατασκευή του νότιου τμήματος της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού – που θα κάλυπτε τις περιοχές Στρ. Σακέττα Βύρωνα, Καρέα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης . Στις τότε κυβερνητικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ το κίνημα αντιπαρατέθηκε με αιχμή την προστασία του Υμηττού και την επέκταση ενός αξιόπιστου δημόσιου συγκοινωνιακού δικτύου αφού όπως και αποδείχτηκε «με την δημιουργία δεκάδων αυτοκινητόδρομων οι κυκλοφοριακοί φόρτοι θα εξακολουθήσουν να είναι τεράστιοι, αν δεν υπάρξουν ισχυρό δημόσιο συγκοινωνιακό δίκτυο, δρόμοι για πεζούς και ποδηλάτες, αλλαγή της κοινωνικής συμπεριφοράς που γεμίζει με αυτοκίνητα τους δρόμους». Η σήραγγα Καρεα -Βουλιαγμένης συνοδεύει την εκχώρηση του χώρου του Ελληνικού στην Lamda Develοpment του Ομίλου Λάτση που όπως μας ενημέρωσε προεκλογικά και η κυβέρνηση της ΝΔ , «θα πληρώσει το κόστος για τη μελέτη της σήραγγας» προκειμένου να κερδίσει χρόνο, καθώς θα εξελίσσει ταυτόχρονα τα έργα στο Ελληνικό, όπου αναμένεται κυκλοφοριακό χάος, χωρίς συμπληρωματικά έργα στην ευρύτερη περιοχή!. Άρα το να αναρωτιόμαστε ποιος θα έχει το κουμάντο ενός ακόμη «εμβληματικού έργου» στην περιοχή δεν θέλει και πολύ σκέψη.

Ως ΚΚΕ και Λαϊκή Συσπείρωσή δεν ασπαζόμαστε ως αμετάκλητη αναγκαιότητα, ένα έργο που το κινούν και το προσανατολίζουν τα επιχειρηματικά σχέδια του Λάτση στο Ελληνικό και θα το αντιπαλέψουμε μαζί με τον λαό! Είναι μύθος ότι τα έργα της επένδυσης στο Ελληνικό θα συμπαρασύρουν έργα σε όλη την ευρύτερη περιοχή για τις λαϊκές ανάγκες.

Η κυβέρνηση και οι δήμαρχοι της περιοχής εμφανίζουν το έργο του Ελληνικού ως μια μεγάλη ευκαιρία για όλους μας, ως ένα έργο για την καλυτέρευση της ζωής όλων. Το παρουσιάζουν ως πρότυπο «πράσινης δόμησης. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ένα έργο που γίνεται σε βάρος του λαού, σε βάρος του πρασίνου. Αυτό φαίνεται ήδη όταν εκδιώχθηκαν αθλητές από το αθλητικό κέντρο του Αγ, Κοσμά, όπου τώρα σταματάνε μια οικογένεια στην πόρτα και τις λένε απαγορεύεται η είσοδος κ.α Το σχέδιο αυτό σημαίνει κέρδη για ελάχιστους, λιγότερο πράσινο για τους πολλούς, χειροτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής. Πρόκειται για ένα έγκλημα σε βάρος του λαού που έχει τη σφραγίδα όλων των κομμάτων του συστήματος, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που στηρίζονται από αυτά τα κόμματα και δεν ήταν τυχαίο που ο Λάτσης ευχαρίστησε δημόσια τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως «το έργο του Ελληνικού ένωσε τρεις κυβερνήσεις και τρεις αυτοδιοικήσεις», που ξεπέρασαν όλα τα «εμπόδια» για την επένδυση! Το Ελληνικό αντί να γίνει μια κλειστή πόλη που θα φιλοξενεί του λίγους με τα “παχιά” πορτοφόλια ο λαός να παλέψει για να γίνει “θέρετρο” για το λαό. Να φτιαχτούν στη τεράστια αυτή έκταση πάρκα , αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, δομές υγείας και πρόνοιας, για να το χαίρεται ο λαός και τα παιδια του.

7. Το μεγαλύτερο τμήμα του ρέματος της Πικροδάφνης, στο ανοικτό τμήμα του, με ατυχή πρωτοβουλία του Δήμου στο παρελθόν, παραμένει ένας εγκιβωτισμένος οχετός, κόντρα στις σύγχρονες αντιλήψεις για ανάδειξη των αστικών ρεμάτων. Τί σκοπεύετε να κάνετε για την αποκατάστασή του;

Είναι γνωστό ότι η μελέτη διευθέτησης του Ρέματος έχει περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με την αρνητική ψήφο της Λαϊκής Συσπείρωσης . Όπως και εγκρίθηκε ως προς το τμήμα του στην πόλη από το δημοτικό συμβούλιο της Ηλιούπολης με μόνη και πάλι αρνητική ψήφο αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης. Είναι ακόμη γνωστό ότι στο πλαίσιο της ιδίας μελέτης το τμήμα του ρέματος που τσιμεντωθηκε επι δημαρχίας Θ. Γιωργάκη είναι εκτός της μελέτης και παραμένει ως έχει ! .

Την δεκαετία του 90 οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι είχαν ενεργό ρολό στο κίνημα εναντίωσης στην καταστροφή του ρέματος και την μετατροπή του από ζωντανό βιότοπο σε ανοιχτό αγωγό που κατά καιρούς σπέρνει την δυσοσμία στην περιοχή. Η ανάδειξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στην θέση της δημοτικής αρχής θα δώσει την δυνατότητα να αναζωπυρώσουμε τους όρους ανασύστασης του ρέματος της ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ ως ζωντανού βιότοπου . Θεωρούμε επίσης ότι το σύνολο του λαϊκού κινήματος χρειάζεται να επαγρυπνεί για τις τυχόν επιπτώσεις στο ρέμα με αφορμή και αφετηρία τους σχεδιασμούς της Σήραγγας Καρέα -Βουλιαγμένης!

Διαδώστε: