ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Συνέλευσης «Ανοιχτό Κύκλωμα Ηλιούπολης»

Οι απαντήσεις της «Μαχόμενης Ηλιούπολης» στο προεκλογικό ερωτηματολόγιο της «Υψηλής Τάσης».

Σημείωση: Οι απαντήσεις για τα ερωτήματα 1 και 5 εμπεριέχονται σε μία ανάπτυξη. Ομοίως και για τα ερωτήματα 3 και 4

1. Το σχέδιο Προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού επιτρέπει βλαπτικές παρεμβάσεις στο οικοσύστημα. Δυνατότητα μείωσης του δασικού χώρου για «κοινωφελείς» εγκαταστάσεις, μέχρι και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και αγροτική εκμετάλλευση τη στιγμή που εν όψει και των καταστροφικών πυρκαγιών αυτό που χρειαζόμαστε είναι μηδενική πλέον επέκταση της πόλης. Πώς σκοπεύετε, έγκαιρα, να αντιδράσετε;

5. Στην ίδια περιοχή (δασική και αναδασωτέα) συνεχίζει να λειτουργεί «προσωρινά» γκαράζ και Σταθμός Μεταφόρτωσης Σκουπιδιών του Δήμου. Ποια είναι η πρότασή σας για εγκατάστασή τους σε άλλους χώρους, όπως έχουν κάνει άλλοι Δήμοι που δεν έχουν την ευλογία της γειτνίασης με το βουνό;

Το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος, ο αντι-περιβαντολογικος νόμος του 2020, η στρατηγικη αναπτυξης του ΣΠΑΥ έχουν έναν κοινό πυρήνα. Υμηττός με χρήσεις. Είτε αυτές θα είναι οικιστικές (βλ ερώτημα 2) είτε θα είναι για ”κοινωνικές” ανάγκες ( ΣΜΑ, γήπεδα, πίστες ποδηλατών, εκκλησιαστική χώροι).

Χρέος μας είναι η συγκρότηση ενός μαχητικού τοπικού κ όχι μόνο κίνηματος, που θα λέει καθαρά κ ξάστερα : ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ, κάμια χρήση, καμία εμπορική εκμετάλλευση , καμία επέκταση σπιτιών-πολυκατοικιών, να φύγουν άμεσα ο ΣΜΑ το ΚΥΤ , ενώ καμία σκέψη να μην υπάρχει για μεταφορά του νεκροταφειου στο βουνό μας.

Αν κάτι έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της Ηλιούπολης αλλά κ όλης της Αττικής είναι ένας Υμηττός με στρατηγικό σχέδιο αναδάσωσης, πράσινος κ προσιτός για όλο τον λαό! Με υπηρεσίες που θα επαρκούν ( δασαρχείο, δασοφύλακες, μέσα πυρόσβεσης κ πυροσβέστες.) πνεύμονας πρασίνου για έμας αλλά κ για τις γενιές που έρχονται. Είναι δυστυχώς πολύ κοντινά τα παραδείγματα των μεγάλων καταστροφών απο πυρκαγιές κ απο πλημμυρες του τελευταίου μήνα, που ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να αλλάξουμε κατά πολύ τον τρόπο που δρούμε κ σκεφτόμαστε τόσο για την εξέλιξη της πόλης όσο κ για την αρμονική σχέση των ανθρώπων της με την φύση και το βουνό.

3. Εδώ και τέσσερα χρόνια ο Προφήτης Ηλίας έχει αιχμαλωτιστεί μέσα σε μια αυθαίρετη υπερκατασκευή με σκοπό την κατεδάφισή του. Η δικαστική διαδικασία τελείωσε, η υπερκατασκευή είναι κατεδαφιστέα, ωστόσο το «μπαλάκι» της κατεδάφισης καλά κρατεί. Τί πρέπει να κάνει ο Δήμος, όπως έχουν κάνει άλλοι Δήμοι αντίστοιχα, ώστε να ανακτήσουμε το παραδοσιακό μας ξωκλήσι;

4. Παρά την απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας για απομάκρυνσή του, το παράνομο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης συνεχίζει να λειτουργεί στον δασικό χώρο μας χώρο, απειλείται μάλιστα και η επέκτασή του. Τί σκοπεύετε να κάνετε για την απομάκρυνσή του;

Ιδιαίτερα θέματα στα παραπάνω αποτελούν τόσο η επέκταση του Προφήτη Ηλία με την αυθαιρεσία να γίνεται ορατή κ με γυμνό μάτι, όσο κ η επέκταση αναβάθμιση του ΚΥΤ.

Για την περίπτωση του ναού η αποφάση για κατεδάφιση είναι οριστική . Οι υπηρεσίες και οι υπεύθυνοι σκοπίμως αργοροπούν να την υλοποιήσουν. Βασικό αίτημα της ΜΑχόμενης Ηλιούπολης είναι η άμεση κατεδάφιση – η παύση κάθε δραστηριότητας στον ναό (λειτουργίες κλπ ) κ η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση. Ο δήμος πρέπει με άμεσο τρόπο να προχωρήσει στην παραπάνω διαδικασία με ίδιους πόρους, αλλά κ το κίνημα των κατοίκων να μην εφυσηχαστεί όσο παραμένει αυτή η κατάσταση.

Η περίπτωση του ΚΥΤ είναι πιο σύνθετη. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ είναι : 1ον η αναβάθμιση του, αρα κ να γίνει περισσότερο επιβλαβές για να μπορεί να παίξει υποστηρικτικό ρόλο στα ΚΥΤ Λαυρίου-Παλλήνης κ 2ον η θωράκιση του με κέλυφος (όχι η υπογειοποίηση του γιατί είναι πιο κοστοβόρα ). Παρά την απόφαση του ΣτΕ , οι εγκαταστάσεις παραμένουν κ συνεχίζουν τις καταστροφικές του συνέπειες.

Καμία άλλη λύση απο το να επιστρέψουμε στις εποχές των μεγάλων αγώνων για την απομάκρυνση του δεν είναι δυνατή. Σε αυτό θέλουμε να συμβάλλουμε κ αυτό κάναμε μαζί με την συλλογικότητα σας όταν άνοιξε η συζήτηση για το ΚΥΤ-νεκροταφείο.

6. Για την περιφερειακή Κατεχάκη-Αλίμου φαίνεται να προκρίνεται η λύση (που εδώ και πολλά χρόνια πρότειναν τα τοπικά κινήματα) της σήραγγας Καρέα-Βουλιαγμένης. Βέβαια η σκοπιμότητα σήμερα των αρμοδίων είναι σαφής. Πρόκειται για την εξυπηρέτηση της νέας πόλης στο Ελληνικό. Η διώροφη κατασκευή, χωρίς δυνατότητα διέλευσης φορτηγών, και με διόδια, κινδυνεύει να κλείσει το θέμα αρνητικά και οριστικά. Ποια πρέπει να είναι η έγκαιρη αντίδραση του Δήμου;

Αποτελεί γεγονός ότι η Ηλιούπολη φορτώνεται με τεράστιο όγκο αυτοκινήτων απτην λειτουργία της Αλίμου-Κατεχάκη δημιουργώντας κομφούζιο στους δρόμους, αλλά κ πολλά αυτοκινητιστικά ατυχήματα.

Δεν αποτελεί όμως λύση η διάνοιξη νέου δρόμου είτε με την υπέργεια είτε με την υπόγεια μορφή της ( σήραγγα ) . Εδώ απο του συγγραφείς του ερωτηματολογίου γίνεται μια νοθεία . Δεν ήταν πρόταση κανενός τοπικού κινήματος η σήραγγα. Αυτό είναι πρόταση μέρους του κινημάτος τα τελευταία λίγα χρόνια που δυστυχώς ταυτίζεται με την πρόταση του υπουργείου μεταφορών της κυβέρνησης της ΝΔ. Σας παραπέμπω στα κείμενα της πρωτοβουλίας αγώνα :

http://protovoulia-agona.blogspot.com/2009/12/blog-post_17.html

Εκτός απο τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει στο βουνό η σήραγγα (πραγματική καταστροφή θα την χαρακτηρίζαμε κ μάλιστα χωρίς επιστροφή ) έχει αποδειχθεί ότι το άνοιγμα δρόμων το μόνο που φέρνει δεν είναι λύση του κυκλοφοριακού αλλά νέα και όλο κ περισσότερα αυτοκίνητα.

Αυτό που χρειάζεται η πόλη είναι μέσα σταθερής τροχιάς ( μετρό κλπ )που θα λύσουν μια κ καλή τα χέρια των κατοίκων της Ηλιούπολης αλλά κ των γύρω περιοχών. Επίσης να περιοριστεί η ταχύτητα μέσα στον αστικό ιστό στα 30χλμ την ώρα, ψήφισμα που καταθέσαμε κ πέρασε και στο δημοτικό συμβούλιο αλλά φυσικά δεν εφαρμόζεται.

7. Το μεγαλύτερο τμήμα του ρέματος της Πικροδάφνης, στο ανοικτό τμήμα του, με ατυχή πρωτοβουλία του Δήμου στο παρελθόν, παραμένει ένας εγκιβωτισμένος οχετός, κόντρα στις σύγχρονες αντιλήψεις για ανάδειξη των αστικών ρεμάτων. Τί σκοπεύετε να κάνετε για την αποκατάστασή του;

Για την Πικροδάφνη παρακολουθούμε εδώ κ χρόνια τις συζητήσεις όχι μόνο στον Δήμο μας, αλλά κ σε περιοχές που διασχίζει κ θα έπρεπε να είναι ύψιστο καθήκον των τοπικών κινημάτων η επαναφορά τους ρέματος στην πρότερη κατάσταση. Οι συνέπειες των κλειστών κ εγκιβωτισμένων-μπαζωμένων ρεμάτων θα οδηγήσουν στις νέες πλημμύρες κ κάνεις μα κανείς δε θα έπρεπε να τις περιμένει αλλά να φροντίσει την φυσική ροή των νερών για να μη γίνουν. Μελέτες και κινήσεις αποδεικνύουν ότι δεν είναι ακατόρθωτο. Ανεπανόρθωτες θα είναι οι συνέπειες αν αυτό δε προχωρήσει.

8. Τελευταίο αλλά ίσως με τη μεγαλύτερη σημασία: Η συμμετοχή των πολιτών περιορίζεται βασικά στην ψήφο στις δημοτικές εκλογές. Σκοπεύετε να εισάγετε διαδικασίες και θεσμούς συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στις αποφάσεις που αφορούν την πόλη και τη ζωή μας;

Στο τελευταίο σας ερώτημα αλλά κ μια παρατήρηση στο ύφος των προηγουμένων ερωτημάτων ως πως το προς αποδίδονται για μας ως Μαχόμενη Ηλιούπολη είναι ξεκάθαρο κ ζήτημα καταστατικό το: δε θα μας ψηφίσετε για να λύσουμε τα θέματα που υπάρχουν. Αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να έχουμε διαρκώς τους κατοίκους σε κίνηση για το πιο μικρό έως κ το πιο μεγάλο ζήτημα στην πόλη . Η εποχή των χαμηλών απαιτήσεων πρέπει να τελειώσει. Είχαμε μιλήσει απ’ την γένεση μας για λαϊκούς θεσμούς κ όργανα συνελεύσεων ανα γειτονιά που θα αποφασίζουν για τον εαυτό τους . Που θα τα βάζουν με τον δήμο, με την περιφέρεια, με τις κυβερνήσεις αλλά κ την λογική του κέρδους.

Πάνω σε αυτή την λογική βοηθήσαμε στο στήσιμο της Συνέλευσης Αγώνα Κατοίκων Ηλιούπολης που έδρασε για ένα εξάμηνο δυστυχώς, επισκέφτηκε όλες σχεδόν τις γειτονιές, έβαλε ζητήματα πάλης για : το περιβάλλον, τις εργασιακές συνθήκες στον δήμο, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό αλλά κ μια σειρά άλλων ζητημάτων ( πάρκινγκ κλπ). Δεν τελειώνει και δεν εξαντλείται η υποχρέωση για μάς αλλά κ για τους πολίτες στη μία μέρα των εκλογών.

Ο αγώνα είναι διαρκής, απαιτεί χρόνο κ είναι επίπονος. Για να έρθουν καλύτερες μέρες για τον λαό της πόλης αλλά κ όλων.

Σας ευχαριστούμε

ΜΑΧόμενη Ηλιούπολη.

Διαδώστε: