ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Συνέλευσης «Ανοιχτό Κύκλωμα Ηλιούπολης»

Ο Υμηττός έχει παρατσούκλι!

Ω ναι! Παρατσούκλια δεν έχουν μόνο οι άνθρωποι αλλά και ο Υμηττός. Υπήρχε ένα παλιό λαϊκό ρητό που σχολιάζοντας την τρέλα των Αθηναίων έλεγε: «ο Ήλιος βγαίνει απ΄ τον Τρελλό και δύει στο Δαφνί». Ο «Τρελός» ή «Τρελοβούνι» λοιπόν είναι το δεύτερο όνομα του Υμηττού, του όρους ανατολικά της Αθήνας και αν είσαι και λίγο παλαιότερος ή παλαιότερη σίγουρα θα το έχεις ακούσει αρκετές φορές. Πώς προέκυψε όμως αυτό το παρατσούκλι; Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε ιδέα! Υπάρχουν όμως διάφορες εκδοχές.

Η μία εκδοχή, θέλει το όνομα να έχει προκύψει από Γάλλους περιπατητές που περιηγήθηκαν στην Αθήνα. Οι Γάλλοι, παρατηρώντας τη μακρόστενη μορφολογία του βουνού το αποκαλούσαν “très long” δηλαδή πολύ μακρύ. Οι Αθηναίοι της εποχής, μη γνωρίζοντας ούτε λέξη από γαλλικά, τοtrès long” το απέδωσαν ως “τρελό”.

Σύμφωνα με μία δεύτερη εκδοχή, το παρατσούκλι προέκυψε κατά την περίοδο της κυριαρχίας της Αθήνας από τους Φλωρεντίνους. Το όνομα «Υμηττός» παραφράστηκε σε «il matto» που στα ιταλικά σημαίνει τρελός.

Η επόμενη εκδοχή έχει να κάνει με τη μυρωδιά του θυμαριού και το μέλι του Υμηττού, το οποίο ήταν φημισμένο από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Σύμφωνα με αυτή, οι μέλισσες τρελαινόντουσαν μυρίζοντας το θυμάρι που ακόμα και σήμερα μπορείς να το βρεις παντού στον Υμηττό κι έτσι προέκυψε το όνομα Τρελός.

Πάντως, σε Οθωμανικά έγγραφα του 1801, ο Υμηττός αναφέρεται ως Deli Dağ (=τρελό βουνό/ τουρκικά), ενώ και και σε παλαιότερα έγγραφα του 1674 το αναφέρουν ως τελοβούνι. Επίσης το 1772 ο επίσκοπος Νανζιανζού Ιγνάτιος τον αναφέρει ως τηλεβούνι ή τρελοβούνι.

Εσείς διαλέξτε όποια εκδοχή θέλετε, αλλά ένα είναι σίγουρο: τη φράση «η τρέλα δεν πάει στα βουνά» την ακύρωσε στην πράξη ο Υμηττός…

Διαδώστε: