της Καίτης Χόρτη
Πηγή: atmosfaira.wordpress.com
«Η Πικροδάφνη δεν είναι ούτε πάρκο, ούτε κήπος, ούτε αγωγός ομβρίων και λυμάτων. Αποτελεί σημαντικό φυσικό οικοσύστημα, ένα δώρο της φύσης στους πολίτες της τσιμεντούπολης, το τελευταίο φυσικό ποτάμι στη Νότια Αθήνα και έτσι πρέπει να διατηρηθεί!»

Το πολύπαθο ρέμα της Πικροδάφνης μπήκε για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο της… ανάπτυξης. Και βέβαια οι επενδυτές και οι νέοι κάτοικοι της ριβιέρας δεν θέλουν να έχουν ένα βρόμικο και προβληματικό ρέμα δίπλα στην πόρτα τους… Οπότε τι πιο απλό από το να το τσιμεντωθεί με όμορφα πρανή και να κουκουλώσουμε όλα τα προβλήματα που χρειάζονται λύση. Γιατί ως γνωστό το φυσικό τοπίο θέλει φροντίδα και επιμέλεια πράγμα που «αρνιόμαστε» μετά βδελυγμίας σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο. Κοινώς πονάει πόδι… κόβουμε πόδι!
Το προσκλητήριο από τον Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου Στέλιο Μαμαλάκη σε Δημάρχους Ηλιούπολης, Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου και τον Περιφερειάρχη για συνάντηση με θέμα την ανάδειξη και προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης, και εφόσον υπάρξει σύμφωνη γνώμη στην ενδιαφέρουσα πρόταση (!) να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα, σηματοδοτεί τη νέα… εποχή!
Στην πρόσκλησή του, ο κ. Μαμαλάκης τονίζει τη σπουδαιότητα του ρέματος της Πικροδάφνης ως φυσικού πνεύμονα πλούσιου σε χλωρίδα και πανίδα, καθώς και τη μοναδική βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος.
Επισημαίνει επίσης ότι έχει καταθέσει εδώ και ένα χρόνο πρόταση για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης και προστασίας του ρέματος. Στο φορέα προτείνεται να συμμετέχουν η Περιφέρεια και οι τέσσερις δήμοι που διατρέχει το ρέμα (Άγιο Δημήτριο, Ηλιούπολη, Παλαιό Φάληρο και Άλιμο).
Ένα γραμμικό πάρκο το οποίο θα περιέχει διαδρομές άθλησης, ποδηλασίας και περιπάτου και μπορεί να αναβαθμίσει καθοριστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και να αποτελέσει ένα μητροπολιτικό πνεύμονα αναψυχής και πρασίνου.
Ο κ. Μαμαλάκης καλεί τους συναδέλφους του δημάρχους και τον Περιφερειάρχη να ενώσουν δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν το μέλλον των δήμων τους με σεβασμό στο περιβάλλον και ευθύνη στη νέα γενιά. «Η δημιουργία του φορέα και η ανάδειξη του ρέματος της Πικροδάφνης αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και ένα στοίχημα. Με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η Πικροδάφνη μπορεί να μετατραπεί σε ένα πρότυπο πάρκο, προσφέροντας στους κατοίκους μια όαση πρασίνου και αναψυχής, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής».
Το Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης απαντάει:
«ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑΣ
Η ίδια Περιφέρεια που προσπαθεί επί δεκαετίες να εγκιβωτίσει την Πικροδάφνη και να τη μετατρέψει από φυσικό οικοσύστημα σε τροποποιημένο αγωγό ομβρίων. Οι ίδιοι Δήμαρχοι που ψήφισαν την επικίνδυνη για πλημμύρες οριοθέτηση και τα έργα εγκιβωτισμού της Πικροδάφνης. Οι ίδιοι Δήμοι και Περιφέρεια που ανέχονται και αποστρέφουν το βλέμμα από αυτούς που ρυπαίνουν και υποβαθμίζουν το ποτάμι μας. Που υποστηρίζουν τους καταπατητές για να διατηρήσουν και να μεγαλώσουν τις εκτάσεις και τις οικοδομές τους, τώρα συνασπίζονται για να ολοκληρώσουν τα “αναπτυξιακά” τους σχέδια! Ο λύκος που ντύνεται γιαγιά… Θα τους αφήσουμε;». Κάλεσε, λοιπόν, σε Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να δηλώσει την αντίθεσή του στις εξαγγελίες Περιφέρειας και των 4 παραρεμάτιων δημάρχων για τη:
- Μετατροπή της Πικροδάφνης σε γραμμικό πάρκο.
- Δημιουργία φορέα διαχείρισης από τους ίδιους τους δήμους και την Περιφέρεια [που έχουν προωθήσει: – τον εγκιβωτισμό του με συρματοκιβώτια και τσιμέντα, – την οριοθέτηση που νομιμοποιεί τις καταπατήσεις, στενεύει τον ποτάμιο χώρο και αποδίδει ελεύθερες φυσικές εκτάσεις προς εκμετάλλευση και αστικοποίηση, αυξάνοντας τον πλημμυρικό κίνδυνο] την ίδια στιγμή που είναι ανίκανοι να διαχειριστούν τα μεγάλα προβλήματα ρύπανσης που προκαλούν ιδιώτες με βόθρους και η ΕΥΔΑΠ με τα αντλιοστάσια ακαθάρτων της.
- Κατασκευή βαρέων έργων διευθέτησης στην κοίτη και στα πρανή για να στηρίξουν επιχώσεις και καταπατήσεις.
Η Πικροδάφνη δεν είναι ούτε πάρκο, ούτε κήπος, ούτε αγωγός ομβρίων και λυμάτων. Αποτελεί σημαντικό φυσικό οικοσύστημα, ένα δώρο της φύσης στους πολίτες της τσιμεντούπολης, το τελευταίο φυσικό ποτάμι στη Νότια Αθήνα και έτσι πρέπει να διατηρηθεί!
Όταν μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα αποκαλύπτουν τα εγκιβωτισμένα ποτάμια τους κάνοντας δαπανηρές προσπάθειες για να επαναφέρουν τα οικοσυστήματά τους εμείς προσπαθούμε να εγκιβωτίσουμε και να τροποποιήσουμε ό,τι έχει απομείνει φυσικό.
Οικολογική αναβάθμιση! Όχι εμπορευματοποίηση και καταστροφή!